Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

iPhone og Android: Sådan bliver dine data sendt videre

Apps til smartphones og tablets kan indsamle og sælge dine personlige oplysninger videre uden dit samtykke eller vidende. Få styr på, hvilke oplysninger du deler fra din telefon.
Af Michael Haddar
20. Juni 2019
Styr dine apps på iPhone og Android
Foto: iStock

Apps bruger dine private data

Smartphones og tablets kan via apps gøre din hverdag nemmere og sjovere.

Kort-apps kan vise dig vej, slanke-apps hjælper med at smide de ekstra kilo og spil gør ventetiden ved busstoppestedet kortere. Men husk at få kontrol over, hvilke personlige oplysninger du deler.

Personlige oplysninger til salg

Dine personlige data kan meget vel blive solgt videre til en ukendt tredjepart – uden dit vidende eller samtykke.

App-udvikleren kan tjene penge på salg af din personlige information fra din kalender, oplysninger om dine venner, billeder og GPS.

Dine personlige oplysninger kan altså sælges videre til firmaer der på overfladen ikke har noget med appen at gøre. Og det truer din ret til privatliv.

Databeskyttelse: Sådan tager du kontrollen med dine data tilbage

Sådan udnytter de dig

De enkelte informationer, du giver til apps, behøver ikke være et problem i sig selv. Men det er muligt for firmaer, der ikke umiddelbart har noget med den pågældende app at gøre, at lave en profil af dig på tværs af apps og platforme og over lang tid.

De personlige informationer, som en app samler om dig, kan kædes sammen med de oplysninger, du giver til andre apps.

Firmaer kan på den måde få et meget detaljeret billede af, hvilken type person du er. De informationer kan de så sælge videre til reklamebureauer, banker og forsikringsselskaber.

Virksomhederne kan blandt andet bruge dine data til at lave målrettet reklame eller tilpasse deres produkter for eksempel lånesatser og forsikringspræmier.

Guide: Privatliv på din smartphone

Apple-produkter gør det muligt at styre privat data

Apps på iPhones og iPads spørger dig om lov, hvis de vil bruge dine personlige oplysninger. Det sker dog kun første gang, du tager en app i brug.

Adgangen til dine oplysninger kan du ændre, hvis du ønsker at begrænse eller udvide en bestemt apps adgang. Under ”Indstillinger” skal du gå til ”Anonymitet” eller ”Privacy”, hvis telefonens sprog er engelsk.

Private oplysninger som kalender, fotos og kontakter er listet her, og du kan styre dine apps adgang til dem.

Gå blot ind på for eksempel ”Kontakter” og giv den enkelte app lov til eller forbud mod at hente dine oplysninger.

Androids privatindstillinger er afhængige af styresystemet

Smartphones med styresystemet Android 6.0 og fremefter giver dig også muligheder for at håndtere, hvilke oplysninger de enkelte apps har adgang til.

  1. Åbn appen ”Indstillinger” på din enhed, og klik på ”Apps” eller ”Administration af apps”. Dette kan variere afhængigt af din enhed.
  2. Tryk på ”Indstillinger” og vælg ”Apptilladelser”. Kan du ikke se ”Apptilladelser” kan du, afhængigt af din enhed, finde den under ”Privatliv og sikkerhed”.
  3. Trykker du på en tilladelse, kan du slå den til og fra.

På ældre Android-telefoner skal du stadig kigge nøje efter, hvilke tilladelser du giver en app, når du downloader den. Her kan du nemlig ikke ændre i indstillingerne efterfølgende.

Forbrugerrådet Tænk mener: Vær kritisk med adgangen til dine personlige oplysninger

"En app skal ikke indsamle flere oplysninger, end den har brug for. Med pres fra blandt andre os, har Google gjort det muligt at administerere, hvilke informationer Android-apps indsamler.

Vær kritisk overfor, hvad dine apps kræver adgang til på din telefon. Giv kun adgang til funktioner, der giver mening for appens kernefunktion. Det giver mening, at en løbeapp gør brug af din telefons lokation – men kun når du bruger selve appen.”

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk