Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Facebook, Google og e-Boks: Sådan giver du andre adgang, inden du dør

Facebook, Google og e-Boks ‒ Hvordan giver du pårørende adgang eller sørger for, at profiler og konti slettes efter din død?
Af Nathalia Hammer Munch
18. December 2018
Facebook, Google og e-Boks: Sådan giver du andre adgang, inden du dør
Foto: iStock

Beslut, hvad der skal ske med dine profiler og konti, inden du dør

Din Facebookprofil og din Googlekonto ophører ikke automatisk med at eksistere efter din død, men forbliver på internettet som en digital arv.

Det kan være svært for dine efterladte at vide, hvad de skal gøre med dem. Beslut derfor, hvad du ønsker, der skal ske med dine profiler og konti, inden du dør.

Få hjælp til give pårørende adgang til din konto på Facebook, Google eller e-Boks, når du er død.

Sådan lukker du afdødes e-mailkonti og profiler

Få slettet din Facebookprofil eller vælg en eftermælekontakt

På Facebook kan du bede om, at få din profil slettet automatisk, når du dør.

Anmod om automatisk lukning af din Facebookprofil

Du kan også vælge, at udpege en eftermælekontakt. Det er en person, der kan administrere din profil efter din død. Når du udpeger en eftermælekontakt på Facebook, får vedkommende besked på e-mail af Facebook.

Eftermælekontakten kan lave din side om til et mindesmærke, ændre dit profilbillede, fastgøre et opslag på din tidslinje og svare på nye venneanmodninger. Vedkommende kan ikke lave opslag på dine vegne.

Sådan udpeger du en eftermælekontakt på Facebook

Få lukket din Googlekonto eller giv andre adgang

Googles funktion "Administration af inaktiv konto" giver dig mulighed for at vælge, at Google skal slette din konto efter din død.

Alternativt kan du vælge op til 10 personer, som kan få adgang til din Googlekonto, når du er død. Du bestemmer, om personerne skal have adgang til hele din Googlekonto eller kun enkelte tjenester ‒ for eksempel Gmail, Youtube eller Google Drive.

Personerne vil modtage en e-mail efter en periode, hvor din konto ikke har været i brug. Inden da får du selv en sms og en mail, der sikrer, at du ikke bare har været inaktiv. Du vælger selv, hvor lang perioden skal være.

Googles guide til ”Administration af inaktiv konto”

Gem brugernavne og koder til andre onlinetjenester i din e-Boks

Facebook og Google er sikkert kun nogle af de mange onlinetjenester, som du har profiler og e-mailkonti hos. Ikke alle tjenester giver dig mulighed for at vælge, hvad der skal ske med dine profiler, inden du dør.

Det betyder, at dine pårørende skal forholde sig til dem efter din død. Uden brugernavne og adgangskoder kan det være svært for dem at få adgang til dine profiler eller slette dem.

Gør livet lettere for dine efterladte ved at skrive en liste over alle dine online profiler og e-mailkonti med tilhørende brugernavne og adgangskoder. Husk at opdatere listen løbende.

Listen kan du gemme som et dokument i din e-Boks. Den kan dine pårørende anmode om adgang til efter din død.

Sådan gemmer du dokumenter i din e-Boks

Giv pårørende adgang til din e-Boks

Pårørende kan du give adgang til din e-Boks, mens du lever. Det er relevant, hvis du for eksempel er alvorligt syg og har brug for en person til at tage hånd om din vigtige post i den sidste tid.

Du vælger selv, hvad du ønsker at give dine pårørende adgang til. Du kan give adgang til hele din e-Boks eller vælge specifikke mapper.

Efter din død bliver al adgang til din e-Boks automatisk lukket. Dine pårørende skal udfylde en formular på e-boks.dk og vedlægge en skifteretsattest for at få adgang til den igen eller afmelde den.

Sådan giver du pårørende adgang til din e-Boks