Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Prisudvikling: Følg den online og spar penge på elektronik

Priserne på elektronik og hvidevarer svinger. Med prissammenligningssider kan du både se, hvor og hvornår det er billigst for dig at købe mobil eller tv.
Af Line Knutsson
6. September 2017
Foto: Thinkstock

Spar penge med prissammenligning

Elektronik og hvidevarer kan koste kassen, men hvis du følger prisens udvikling, kan du spare mange penge ved at købe fra den rigtige butik på det rigtige tidspunkt.

Prisen på for eksempel fjernsyn, køleskabe og mobiltelefoner svinger nemlig op og ned.

Prisudviklingen kan afhænge af særlige tilbud, hvor lang tid produktet har været på markedet eller om der er nye modeller på vej.

Prissammenligningssider på nettet kan hjælpe dig med at finde rundt i prisjunglen. Så undgår du at betale for meget for en computer eller vaskemaskine, fordi du køber på det forkerte tidspunkt.

Prisportaler kan dog være misvisende, hvis de ikke er uvildige, markedsdækkende eller præcise nok. Vær opmærksom på faldgruberne og undgå at blive snydt.

Sådan undgår du faldgruberne ved prisportaler

Udnyt prisudvikling og spar penge

Priserne på elektronik og hvidevarer kan du sammenligne med prisportaler på nettet.

Prissammenligningsportalerne sammenligner priserne på ens produkter fra forskellige forhandlere, så du kan se, hvor produktet er billigst lige nu.

Prissammenligningssider som edbpriser.dk og pricerunner.dk har grafer, der viser, hvordan prisen på produktet har udviklet sig.

Prisudviklingen kan vise dig, hvor meget den telefon, du kigger på, har kostet over tid. Og det kan du udnytte til at spare penge, hvis du kender det rigtige tidspunkt at købe på. Her er 3 måder, du kan spare penge på.

Find det bedste køb i testen af fladskærme

Find den bedste pris i test

På de test, hvor det giver mening, viser Forbrugerrådet Tænk priser hentet fra PriceRunner, så du kan se den billigste pris på testprodukter.

Se priser i test af mobiltelefoner

Se priser i test af fjernsyn

Læs mere om vores samarbejde med Pricerunner

 

1. Vent med at købe nye produkter

Prisen er højest, når et produkt er helt nyt, fordi producenterne og forbrugerne har skruet forventningerne til produktet op.

Nye modeller kan falde i pris, kort efter de er blevet lanceret på markedet, fordi de ikke længere har samme ”nyhedseffekt”.

Konkurrencen kan også presse prisen ned, hvis der er mange, der sælger det nye produkt.

Produkttypen er afgørende for, hvor lang tid der går, før prisen falder. Elektronik som tv, smartphones og tablets vil typisk falde betydeligt i pris i løbet af nogle måneder.

Hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner vil ofte falde efter cirka 1 år.

Mobil: Spar penge på den nyeste mobil

prisgraf over telefon
Skærmdump fra pricerunner.dk: Nye modeller kan have en høj pris, lige når de bliver lanceret. Men prisen kan hurtigt blive sat ned. Overvej om du kan vente lidt med at købe.

2. Køb ”gamle” modeller

Nye modeller på markedet kan sænke prisen på de ældre modeller, fordi forhandlerne vil af med dem, eller fordi folk ikke længere står i kø efter produkterne.

Fladskærms-tv’et, der var sidste års store hit, kan du ofte købe for en slik, før næste års nyheder bliver lanceret.

Omvendt kan prisen stige lidt, hvis et produkt er på vej ud af markedet, fordi det ikke sælges så mange steder.

Følg prisudviklingen på det produkt, du vil købe og sammenlign det eventuelt med andre produkter i samme kategori, når du skal købe nyt. Så kan du vurdere, om produktet måske vil falde yderligere i pris.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt, hvornår på året det er billigst at købe fladskærm.

Log ind og se, hvornår du skal købe fladskærm.

gammel model tv
Skærmdump fra pricerunner.dk: Når nye modeller bliver lanceret, kan ældre modeller pludselig falde i pris. Derfor kan du gøre et kup, hvis du kan nøjes med en ældre model.
Gammel Tablet dyr i pris
Skærmdump fra pricerunner.dk: Gamle modeller kan stige i pris, hvis de er på vej ud af markedet.

3. Udnyt rigtige tilbud

Prisudviklingsgrafer kan have store udsving i prisen, hvor produktet i løbet af kort tid falder og stiger betydeligt i pris. Det skyldes tilbud og kampagner.

Produkter, der tit er på tilbud, skal du derfor ikke betale fuld pris for. Næste tilbudsrunde kan være lige om hjørnet, og derfor kan du måske spare mange penge på at vente lidt.

Tilbudsaviser kan lokke med vilde priser i udsalgsperioder eller på for eksempel Black Friday. Du kan bruge en prissammenligningsside til at tjekke, om priserne nu også er så ”vilde” i forhold til, hvad produktet koster resten af året eller i andre butikker.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere undersøgt om Black Friday-tilbud på fjernsyn nu også var gode køb.

Tilbud kan snyde dig

vaskemaskine på tilbud
Skærmdump fra pricerunner.dk: En pris, der tit falder og stiger, kan tyde på, at produktet kommer på tilbud ofte. Undgå at købe produktet, når det ikke er på tilbud.