Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Sådan foregår identitetstyveri

Identitetstyveri er, når en person udgiver sig for at være en anden og misbruger vedkommendes oplysninger, fx cpr-nummer. Ofrene står ofte midt i et stort oprydningsarbejde, når regningerne og inkassoskrivelserne dukker op.
Af Mette Andrea Boesgaard
2. Juli 2013
Sådan foregår identitetstyveri
Foto: Thinkstock

Virksomheder efterspørger cpr-numre

Cpr-nummeret bruges af flere og flere virksomheder, når aftaler med forbrugerne oprettes. Desværre opgiver mange personer deres cpr-nummer uden først at tænke på, om det er en virksomhed, de kan stole på.

Virksomheder kan godt bede om forbrugernes cpr-nummer, selvom de kunne have nøjedes med andre former for identifikation. Desuden er der ingen garanti for, at den person, der opgiver cpr-nummeret, også er ejeren af det.

Cpr-numre på nettet gør misbrug muligt

Cpr-nummeret blev indført før internettets tid, men nu er der større risiko for, at cpr-numre bliver misbrugt, fordi alle bruger internettet.

Mange opgiver cpr-nummeret i deres CV og i andre dokumenter, som de lægger ud på internettet.

Når cpr-nummeret ligger på internettet, kan det ses af alle og spredes meget hurtigt. Dette muliggør identitetstyveri og misbrug af personlige oplysninger.

Navn, køn og fødselsdato er nok til identitetstyveri

En identitetstyv behøver dog ikke at se dit cpr-nummer for at kunne misbruge det. Han kan nemlig gætte det efter cirka 40 forsøg, hvis han får adgang til dit navn, køn og fødselsdato.

Læs hvordan hos Version 2

Undgå identitetstyveri

For at undgå identitetstyveri er det vigtigt, at du aldrig offentliggør dit cpr-nummer i dit CV eller i andre dokumenter på internettet, og at du i det hele taget tænker dig om, inden du opgiver cpr-nummeret til andre.