Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Halloween: Sikre kostumer til børnene

Kostumernes sikkerhed skal være i orden, så børnene ikke kommer til skade. Du skal være ekstra opmærksom, hvis du har børn under 3 år.
Af Mette Andrea Boesgaard
16. Januar 2018
Foto: Getty Images

Udklædning skal vælges med omtanke

Elsa fra ”Frost”, grev Dracula eller drabelig bjørn? Mulighederne er mange, når dit barn skal klæde sig ud til fastelavn og halloween.

Udklædning, udstyr og legetøj skal ifølge loven være sikkert. Og der er ekstra skrappe krav, hvis det er beregnet til børn under 3 år.

Men du kan også selv gøre meget for at give dit barn en sikker oplevelse med kostumer.

Bindebånd giver risiko for kvælning

Risikoen ved kostumer er især stor, hvis kostumet har snore eller lignende lukninger omkring halsen. Det giver fare for kvælning.

Masker, hatte og kapper med snore kan også være farlige, hvis de sidder rundt om halsen. De kan nemlig sidde fast i grene og andet, når legen går vildt for sig.

Når du køber kostume, skal du derfor:

  • Undgå snore eller lignende lukninger omkring halsen.
  • Vælge udklædningstøj med velcro, tryk-knapper eller en tynd elastik som lukning, fordi det let går op eller brister, hvis barnet hænger fast i noget.
  • Være opmærksom på, om kostumet er egnet til dit barns alder.

Små dele kan være farlige for de mindste børn

Udklædningstøj skal markeres med en advarsel, hvis det er uegnet til børn under 3 år.

Advarslen skal du tage alvorligt.

Små dele udgør en risiko for børnene, som kan få delene galt i halsen. Derfor må kostumer til børn under 3 år ikke indeholde små perler, pailletter og smykker.

Pas på billige udenlandske kostumer

Kostumer købt via udenlandske webbutikker kan du spare penge på, men det er langtfra altid en god ide.

Webbutikker uden for EU skal ikke leve op til EU’s standarder for sikkerhed. Derfor kan du komme til at købe produkter, som kan være farlige for dit barn.

Forbrugerrådet Tænk har tjekket en række billige produkter til børn fra webshops uden for EU. I 10 ud af 25 tilfælde fandt vi umiddelbare problemer med produkternes sikkerhed.

Legetøj fra kinesiske webshops kan være farligt for dit barn

Skum er et godt materiale til tilbehør

Kostumer sælges ofte med et tilbehør som et sværd eller en tryllestav, og tilbehøret skal også være sikkert.

Sværd, tryllestave og lignende må ikke være spidse, for så kan dit barn gøre skade på sig selv eller andre børn.

Skum er et godt materiale at købe tilbehør i. Du kan også lave dit eget sværd eller andet tilbehør af skum. Du skal dog være opmærksom på, at materialet ikke er egnet til børn under 3 år, da der kan brække små stykker af, eller børnene bider små stykker af, som kan være en risiko for kvælning, hvis de ryger ned i halsen.

Stearinlys og åben ild skal du undgå         

Stearinlys og ild udgør en større fare for børn, når de har kostumer på.

Kostumer skal overholde brandkrav for beklædning. Men fordi der ofte er tylskørter, haler og andre flagrende dele på udklædningstøj, skal du være ekstra opmærksom på brandfare. Stearinlys eller anden åben ild skal du holde på god afstand af børnene.

Parykker og syntetisk stof kan smelte til varm plastik, når det bliver udsat for ild, og det kan brænde sig fast på huden.

Sminke kan give allergiske reaktioner

Sminke og ansigtsmaling skal du bruge med omtanke. Det kan indeholde stoffer, som er allergifremkaldende eller mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Flydende sminke kan som hovedregel indeholde flere problematiske konserveringsmidler end sminke i fast form. Derfor er det en god ide at gå efter sminke i fast form.

Køb kun sminke med en indholdsdeklaration og sørg for at læse den, inden du smører den på.

Hvis sminken irriterer barnets hud, skal du fjerne den med det samme.

Test: Kemi i sminke til udklædning