Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Er dine børn fyldt med E-numre?

Hvordan undgår du, at dine børn fylder sig med 'kemi-slik'? Britt Bisgaard, der er repræsentant for de personlige medlemmer i Forbrugerrådet Tænks rådsforsamling, blogger om, hvad du gør, når du står nede i slikbutikken med dine lækkersultne børn.
Af Britt Bisgaard
23. Marts 2015
Foto: iStock

Det er en videnskab at snolde

Udbuddet af slik i butikkerne er overvældende - der er nok at vælge imellem. Du vælger jo selv, om du vil købe slik og du vælger også selv, hvilken slik du køber.

Jeg synes, det er vigtig, at du har en valgmulighed. Det har du kun, hvis du bliver informeret om indholdet i varen. På de gængse slikposer er der en varedeklaration, så du kan gå efter produkter uden bestemte indholdsstoffer, hvis du f.eks. har allergi.

Kemislik trumfer rødbedesaft

Jeg har forsøgt at vælge ud fra naturlige farvestoffer, da mine børn var små, fordi jeg ikke var sikker på, om de kunstige farvestoffer havde konsekvenser i form af allergi, indlæringsbesvær, hyperaktivitet eller andet. Mange forsøger helt at undgå alle E-numre, men der er faktisk E-numre som er på naturlig basis.

Vingummi farvet med rødbedesaft er helt fine og smager godt. Det er gået meget godt i flere år, med at fodre mine børn med slik med et strejf af natur. Lige indtil de blev præsenteret for ”kemi-slik” andre steder fra, og da de blev teenagere og selv kunne læse indholdsfortegnelsen var rødbedesaft yt! Og her kan det jo være en fordel, at rødbedesaft kan kamufleres bag et E-nummer!

Som bevidst forbruger kræver det lidt ekstra tid at købe ind, hvis du vil læse alle varedeklarationer og sætte sig ind i E-nummer-oversigten. Og det har jeg fuld forståelse for, at mange ikke har tid eller energi til. Og man sætter jo også en vis lid til, at myndighederne har tjekket de ting, som kommer på hylderne...

Alligevel hører man flere gange at varer, der har været i handlen, pludselig er trukket tilbage, fordi man er blevet klogere på nogle områder. Hvis man følger sin sunde fornuft, kan man jo godt sige sig selv, at mennesker ikke er skabt til at spise kemi.

Hvad kan du selv gøre?

Det kan være du nu sidder og tænker: ”Hvordan finder jeg ud af, hvad alle de E-numre dækker over?”.

Så er der lavet en fin oversigt her på taenk.dk. Her kan du hurtigt lære de numre, du gerne vil undgå, at kende.

Se Forbrugerrådet Tænks guide til E-numre

I en lang periode forsøgte jeg at undgå sødestoffet aspartam (E951), men selvom jeg havde sat mig for at undgå det, gik det op for mig, at det er i et hav af varer. Også dem, som ikke er fremhævet som lightprodukter eller ”uden tilsat sukker”. Så jeg har kapituleret og konkluderet, at jeg ikke kan undgå det skidt!

I hvert tilfælde ikke uden at det bliver uoverskueligt at handle. Det er jo ikke kun i slik, kage, saft og sodavand, men også i varer som jeg ikke havde forventet at finde det i.

Den sunde fornuft holder langt hen ad vejen

Og bedst som jeg går og føler mig frelst, fordi jeg går efter de naturlige tilsætningsstoffer, er jeg alligevel på den! Som sundhedsfaglig person som er vant til at indhente viden og tænke på konsekvenser, har jeg også fundet meget tilgængelig litteratur og viden på nettet, som oplyser om, at selv mange af de tilladte plantebaserede stoffer bør undgås....(- dog ikke lige rødbedefarven). De kan også give allergi og skal begrænses i indtag.

Så jeg er nået til den beslutning, at det ikke kan gå helt galt, hvis du spiser varieret og med måde. Bruger den sunde fornuft og går efter råvarer som ikke er tilsat noget. Jo længere og mere uforståelig varedeklarationen er, jo større er risikoen for at få noget usundt.

Skrevet af

Britt Bisgaard

Repræsentant for de personlige medlemmer
Forbrugerrådet Tænk

Din kommentar