Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køb og brug af kopivarer: Hvad må du?

Designertasker og -møbler er glamourøse og smukke. Men godt håndværk koster, og derfor er originalerne dyre. Det kan være fristende at købe billigere kopier, men det er ikke altid lovligt.
Af Christina Vejsgaard
28. December 2015
Køb og brug af kopivarer: Hvad må du?
Foto: iStockphoto

Kopivarer bryder ophavsretten

Designervarer tager tid og kreativitet at designe. Derfor har designerne bag ophavsret, så andre ikke kan tjene penge på det arbejde, der er lagt i at lave designet.

Producenter af kopivarer bryder derfor ophavsretten, når de efterligner de designs, som andre har brugt tid og penge på at udvikle. Køber du kopivarerne, er du med til at støtte de kriminelle, der producerer kopivarerne.

Konsekvenserne for dig som forbruger, hvis du køber kopivarer afhænger meget af, hvordan og hvor du køber kopivarerne.

Køber du i Danmark

Loven forbyder dig ikke som forbruger at købe eller bruge kopivarer i Danmark. Køber du kopivarer for at sælge dem videre, er det ulovligt.

Køber du en enkelt kopi af for eksempel en designertaske i en dansk butik eller på et marked til eget brug, kan du altså ikke blive straffet.

Køber du online

Kopivarer til eget brug, som du har købt på nettet i et land inden for EU, er ikke købt ulovligt. Men du risikerer at virksomheden, som har rettighederne til designervaren, stævner dig, hvis de mener, at du har købt for at sælge videre.

SKAT har ret til at beslaglægge varerne i tolden og destruere dem, hvis de er sendt fra et land uden for EU. Du har ikke krav på kompensation. Du kan derudover også risikere at få en regning fra dem, der har ophavsretten på designet til den originale vare.

Køber du i udlandet

Markeder i andre lande bugner tit med kopivarer. EU har ikke fælles regler for, hvad du må og ikke må i forhold til kopivarer. Du må gerne tage kopivarer, du har købt i EU, med ind i Danmark, så længe det kun er til eget brug.

Frankrig, Italien og Portugal har strammere regler for kopivarer. Her er det ulovligt, hvis du køber eller bruger kopivarer. Undersøg derfor altid reglerne for det enkelte land, inden du køber kopivarer på ferien.

Kopivarer, du køber uden for EU til eget brug, må du også tage med hjem. Det kræver dog, at varernes værdi ikke er over 3.250 kroner. Varerne skal også være pakket i din egen bagage, og du må ikke have købt dem med henblik på at sælge dem videre.

Salg af kopivarer er forbudt

Kopivarer, du har købt, må du ikke sælge videre - heller ikke selvom du i sin tid har købt varen lovligt. Det er ulovligt at sælge kopivarer, og sælger du større mængder af kopivarer risikerer du bødestraf, og at virksomheden med ophavsretten til varerne rejser et erstatningskrav.

Sælger du dine kopivarer gennem et onlineforum risikerer du desuden, at din annonce bliver slettet. Siderne har nemlig moderatorer, der holder øje med annoncerne og griber ind, hvis de finder kopivarer.