Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Forbrugere kan spare mange tusinde kroner ved at skifte bank

Danske forbrugere kan spare mange penge ved at skifte bank eller forhandle om renter og gebyrer, viser ny banktest. Forbrugerrådet Tænk efterspørger bedre konkurrence på bankmarkedet.
24. Oktober 2016
budget og budgetlægning
Foto: iStock

Der er mange penge at hente, hvis man som forbruger gør sig umage med at undersøge bankmarkedet. Forbrugerrådet Tænk har testet 26 store, mellemstore og små banker, sparekasser og andelskasser fordelt over Danmark, og testen viser, at man i enkelte tilfælde kan spare op til 25.000 kroner om året ved at skifte fra den dyreste til den billigste bank.

Testen viser, at forskellene på renter og gebyrer mellem bankerne for både en samlet produktpakke og for enkelte produkter er store. Hvis forbrugeren tjekker bankmarkedet og genforhandler prisen med sin nuværende bank eller skifter til en ny, kan der derfor være mange penge sparet og tjent.

Det store prisspænd indikerer, at konkurrencen ikke fungerer optimalt, mener seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

“Meget tyder på, at konkurrencen stadig ikke er optimal, og at bankerne ikke presser hinanden tilstrækkeligt til at holde priserne nede. Derfor er forbrugerne nødt til at tage teten, træde i karakter og forhandle med deres bank eller skifte til et bedre tilbud. Men det handler ikke kun om kroner og ører. Man skal selvfølgelig også føle sig hjemme i banken, være på bølgelængde med bankrådgiveren og tilfreds med kvaliteten i bankens serviceydelser.,” siger Morten Bruun Pedersen.

Flere undersøgelser har de senere år vist, at der kan være titusindvis af kroner at spare om året. Alligevel viser en undersøgelse fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen at hver 10. forbruger skiftet bank inden for de seneste par år.

”Det er vigtigt for forbrugeren og samfundet, at bankmarkedet fungerer. Det er derfor misforstået loyalitet ikke at presse bankerne på pris og service. Forbrugerne må gøre noget – andre gør det ikke og åbenbart slet ikke bankerne,” siger Morten Bruun Pedersen.

Forbrugerrådet Tænk kårer i testen Lægernes Bank og Jyske Bank som vindere af banktesten.

Testen viser, at forbrugere, der er boligejere med mindre friværdi kan gøre sig de største besparelser.

Test af bankpriser

Testen af bankpriser er forbeholdt abonnenter af Forbrugerrådet Tænk Penge, der er Forbrugerrådet Tænks blad om penge og privatøkonomi.

Køb abonnement og gå ikke glip af kommende test og gode råd om banker, bolig, investering, forsikringer og pension.

Bestil Forbrugerrådet Tænk Penge her