Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kemisk mislyd i høretelefoner

Test afslører uønskede kemikalier i 5 ud af 16 høretelefoner. De hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer er uacceptable i forbrugerprodukter, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Af Forbrugerrådet Tænk
26. Februar 2015
Test afslører uønskede kemikalier i 5 ud af 16 høretelefoner. De hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer er uacceptable i forbrugerprodukter, mener Forbrugerrådet Tænk Kemi.
Foto: Forbrugerrådet Tænk

Du sætter musik på din iPod eller smartphone, høretelefonerne lukker sig over dine ører, og seneste album fra din yndlingskunstner flyder ind i øregangene. Men det er ikke kun taktfaste rytmer og fængende omkvæd, som dine ører tager imod. Det er også de stoffer, som høretelefonerne består af.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 16 sæt høretelefoner for problematiske kemikalier. Her fandt vi ftalater i to sæt, PAH’er i to sæt og organiske tinforbindelse i ét tilfælde.

”Det er uacceptabelt, at høretelefoner indeholder problematiske kemikalier som f.eks. ftalater, der er hormonforstyrrende. Vi er i meget tæt hudkontakt med høretelefoner, og vi har dem på over lang tid.  Høretelefoner er også et produkt, som i udpræget grad bruges af de helt unge,” siger projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller.

Hun henviser til, at de fundne ftalater er forbudt i legetøj i koncentrationer over 0,1 procent.

Forbrugerrådet Tænk Kemi tester for ftalater og organisk tin, fordi de kan være hormonforstyrrende. De er mistænkt for blandt andet at føre til tidligere pubertet for piger og lavere sædkvalitet hos drenge. PAH’er – tjærestoffer – kan være kræftfremkaldende.

Ftalater i Tiger-høretelefoner

I et sæt høretelefoner fra butikskæden Tiger målte Forbrugerrådet Tænk Kemi i øredelen et indhold af det hormonforstyrrende ftalat DEHP på ni procent.

Tiger fortæller, at de i det konkrete tilfælde har udskiftet materialerne i øredelen, så tilsætning af de uønskede ftalater ikke længere er nødvendig.

I et sæt høretelefoner af navnet Green Apple – som til forveksling ligner høretelefoner fra Apple – fandt Forbrugerrådet Tænk Kemi blødgørende ftalat i ledningen og øredelen. Indholdet af DIBP, DINP og DEHP var samlet set på 18 procent.

Høj koncentration af tjærestoffer hos B&O

Hos Bang & Olufsen og Bose var koncentrationen af PAH’er problematisk høj.

Bang & Olufsens høretelefoner indeholdt flere af de mest uønskede tjærestoffer, blandt andet benz(a)pyrene. Indholdet i B&O-høretelefonerne er ikke ulovligt. Men det er over grænsen for det tyske kvalitetsmærke GS, Geprüft Sicherheit.

Unødvendig risiko

Et andet sæt af hovedtelefoner fra Bose indeholdt problematiske stoffer i form af organiske tinforbindelser. Indholdet er heller ikke her ulovligt. Men det udgør en helt unødvendig risiko for at blive udsat for stoffer, der kan være både hormonforstyrrende og påvirke immunforsvaret.

Af de testede høretelefoner har kun Beats by Dr. Dre og Sennheiser formået at producere et produkt helt fri for problematiske stoffer.

For yderligere information kontakt testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, på tlf. 41 94 79 06.