Forbrugerbarometer - om mad og bæredygtighed
Forbrugerbarometret er en årligt tilbagevendende analyse, der giver indblik i danskernes viden, vaner og holdninger til bæredygtighed, mad og indkøb.
Forbrugerbarometret viser udviklingen i indkøbsadfærd
Hvad er vigtigt for danskerne, når de køber ind? Hvor meget fylder klima, miljø og bæredygtighed, når der vælges varer i supermarkedet?
Det er nogle af de spørgsmål, Forbrugerbarometret undersøger. Hvert år deltager et repræsentativt udsnit af danskerne i undersøgelsen, hvor nogle spørgsmål er nye og andre gentages, så det bliver muligt at se udvikling over tid.
2022: Ændrede vaner for klimaet og fokus på bælgfrugter
I 2022 satte Forbrugerbarometret fokus på, hvilke vaner danskerne har ændret for klimaets skyld. Her svarede ca. halvdelen, at de har mindsket deres madspild, en tredjedel har skåret ned for indtaget af kød, mens en fjerdel intet har gjort.
Undersøgelsen satte også fokus på indtag af - og viden om - bælgfrugter. Blandt andet viste resultaterne, at der er en vis usikkerhed om, hvilke råvarer tæller med som bælgfrugter i Fødevarestyrelsens anbefaling om at indtage 100g tilberedte bælgfrugter om dagen.
2021: Danskernes indkøbsadfærd
I 2021 var fokus at tegne et billede af de danske forbrugere i supermarkedet –herunder, hvad der påvirker deres valg, og hvad der er vigtigt for dem i indkøbssituationen.
Undersøgelsen kom rundt om emner som generel indkøbsadfærd, økologi, klima, madspild og holdbarhedsmærkning. Den viser blandt andet, at mange danskere (62 %) tænker over, hvordan deres indkøbs- og madvaner påvirker klimaet, men hele 43% synes slet ikke eller kun i lav grad, at information og mærkning på fødevarernes emballage hjælper dem til at handle klimavenligt. Hele 79% er villige til at ændre vaner for at tage hensyn til klimaet, og det at mindske madspildet er den forbrugsvane som flest vil ændre (52%).
Det betyder langt mere, hvad du spiser, end hvor det kommer fra
Fødevarer dyrkes, sælges og transporteres på kryds og tværs af landegrænser og verdenshave. Det er dog ikke ananassen, men kødet, der har den absolut største klimabelastning.
Projekter skal skabe mere bæredygtige mad- og indkøbsvaner
Med fondsstøttede projekter hjælper Forbrugerrådet Tænk børnefamilier, børn og unge med at skabe mere bæredygtige mad- og indkøbsvaner. Her kan du læse om de forskellige projekter, som vi har fået fondsstøtte til siden 2016.
Derfor fører faldende kornpriser ikke til lavere fødevarepriser
Prisen på nogle råvarer som fx hvede og palmeolie er faldet igen efter meget store prisstigninger, men alligevel bliver priserne i supermarkedet ved med at være lige høje eller fortsætte med at stige.