Forbud mod PFAS i forbrugerprodukter nu
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Forbud mod PFAS i forbrugerprodukter nu

Vi ved, at gruppen af stoffer kaldet PFAS er uhyre skadelige for mennesker og miljø. Derfor kæmper vi for et nationalt forbud mod PFAS.

Foto: Getty Images
Voksen og barn går i regn med paraplyer
Illustration af Nanna Guldbæk - Nationalt forbud mod Pfas

Plakat: 78.077 underskrifter for et nationalt forbud mod PFAS

Vi fik 78.077 underskrifter fra jer forbrugere, der bakker op om et nationalt forbud mod brugen af de skadelige fluorstoffer, PFAS, i forbrugerprodukter.

Vi har fået Nanna Guldbæk til at lave en fin illustration af de underskrifter. Og du kan hente illustrationen lige her. 

Hent plakaten her

I foråret 2021 kom det frem, at en række borgere i Korsør havde spist oksekød fra et såkaldt kogræsserlaug, der havde et tårnhøjt indhold af det forbudte stof PFOS. Flere af dem fik efterfølgende målt koncentrationer af stoffet i blodet på 25-30 gange over normalen. Siden da har regionerne fundet forurening på en lang række grunde rundt omkring i landet og i søer og ved kyster.

PFOS er forbudt, men flere andre problematiske fluorstoffer, der ligesom PFOS hører under betegnelsen PFAS, er fortsat tilladte og findes i en række forbrugerprodukter, fx maling, tandtråd, regntøj og køkkengrej, hvor de ofte anvendes pga. deres vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne ophober sig i vores blod, lever og nyrer og blandt andet giver øget risiko for kræft, forøget indhold af kolesterol i blodet og fosterskader

Det er bredt anerkendt videnskabeligt og blandt myndigheder, at vi bør udsættes mindst muligt for fluorstoffer i både vores kost og hverdagsprodukter.

Når stofferne også fortsat findes i forbrugerprodukter bidrager det til den samlede udsættelse for både mennesker og miljø. Både når vi udsættes for det direkte via produkterne og via den forurening af miljøet, der uundgåeligt sker, hvor der produceres produkter med PFAS.

Det er stærkt bekymrende.

EU er på vej med en køreplan, der skal føre til et forbud mod en række problematiske stoffer, der formentligt også vil omfatte PFAS, men der vil gå flere år, inden forbuddet træder i kraft.

Og det vil tage årtier, hvis ikke mere, at få fluorstoffer ud af miljøet. Så jo længere tid et forbud trækker ud, jo længere tid skal vi slås med dybt alvorlige konsekvenser af de skadelige stoffer. Derfor kan vi ikke vente i årevis på en EU-løsning. Danmark er nødt til at gå foran. Derfor kæmper vi for et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter.

Hvad er PFAS – og hvorfor er det problematisk?

PFAS eller fluorstoffer er en samlebetegnelse for en række meget svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer.

PFAS bruges til rigtig meget forskelligt. I forbrugerprodukter bliver stoffer blandt andet brugt i pap, papir, tøj og andre tekstiler, der skal være vandtætte og fedt- eller smudsafvisende.

PFAS er udbredte i naturen og miljøet, og derigennem bliver vi også udsat for stofferne.

Mad er den største kilde til PFAS, anslår forskere. Du kan fx finde stofferne i kød, mælkeprodukter og fisk. Drikkevand kan også indeholde fluorstoffer.

Stofferne er skadelige for immunforsvaret og kan blandt andet øge risikoen for visse former for kræft og for ufrivillig abort hos kvinder.

Forskere går ud fra, at stort set alle mennesker i dag, har fluorstoffer i kroppen. Det gælder også helt nyfødte, da fluorstoffer vandrer fra moderen til barnet under graviditeten og også overføres med modermælken.

Læs mere om PFAS her