Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Google gemmer alt, jeg søger på

Google har gemt alle mine søgninger i 10 år, og de fylder over 1.400 tætskrevne A4-sider. Alt hvad jeg har søgt efter. Hvor meget har Google på dig?
Af Mikkel William Nielsen
6. Marts 2017
Blog: Google gemmer alt, jeg søger på
Foto: Mikkel William Nielsen

Google samler søgeresultater

Google kender mig måske på nogle punkter bedre end mine venner og familie. Over de seneste 10 år har it-giganten gemt alle mine søgninger med både klokkeslæt og dato.

Min søgehistorik fylder imponerende 1.444 tætskrevne A4-sider, og den omfatter over 50.000 søgninger.

Registreringen er for mit eget bedste, lyder det fra Google. For mine søgeresultater skulle blive mere præcise og relevante, hvis de gamle søgninger analyseres af Google og gemmes på it-gigantens servere.

Google holder stadig styr på, at jeg den 4. marts 2009 klokken 22.34 søgte på ”vuggestue priser”.

Opbevaringen af mine data, er der ingen udløbsdato på, selv om det kan undre, hvorfor søgningen på vuggestuepriser skulle være relevant for mine søgninger her 8 år senere. 

Google overvåger min browserhistorik

Google er også begyndt at indsamle min browserhistorik, når jeg surfer med Chrome-browseren. Det registreres nu, hvilke nyheder jeg læser, og hvilke hjemmesider jeg besøger. 

Søgegiganten holder nøje regnskab, og den kan se, når jeg søger på sygdomssymptomer og efterfølgende klikker ind på Netdoktor.dk.

Chrome-browseren på computeren eller på min mobil holder Google endda øje med, om jeg bruger .

Få klik afslører mine hemmeligheder

Hemmeligheder synes jeg ikke, at jeg har mange af. Og jeg bilder ikke mig selv ind, at jeg er vanvittig interessant. Men jeg synes alligevel, at det ville være en smule bekymrende, hvis nogen fik adgang til min søgehistorik og browserhistorik.

Logger jeg ikke ud, og forlader jeg min pc et øjeblik, kunne en snushane med ganske få klik begynde at rode rundt i mine langt over 50.000 Google-søgninger.

Søgningerne ville det formentlig tage mere end en håndfuld minutter at analysere, men data kunne bruges til at tegne en profil af mig.

Politisk overbevisning, økonomiske interesser eller seksuelle præferencer kunne – måske – fremtolkes ud fra enkelte søgninger, som en lurer zoomede ind på.

Oprydning er nødvendig

Søgehistorikken kan jeg på den ene side bede Google om at slette og holde op med at overvåge min færden på nettet. Det er muligt. På den anden side vil jeg så stå i en situation, hvor jeg risikerer at få mindre præcise, skræddersyede søgninger.

Hidtil har jeg været splittet i spørgsmålet om, hvorvidt jeg skal dræbe min søgehistorik.

Registreringen har indtil nu ikke umiddelbart været et problem for mig – men den har potentialet til at blive det. Men i takt med, at Google nu også er begyndt at indsamle min browserhistorik, er jeg ikke længere i tvivl.

Sådan vil jeg rydde op i min Googlehistorik

Gamle søgninger er det på tide at rydde op i, og jeg vil slette, hvad jeg ikke mener, at Google bør ligge inde med.

Jeg vil også gennemgå alle de andre indsamlinger, som Google foretager og slå dem fra, som jeg ikke finder relevante.

Din søgehistorik er der i øvrigt stor sandsynlighed for, at Google også har gemt, hvis du har en Gmail-konto og er logget ind. Der skal nemlig typisk ske et aktivt fravalg, før registreringen af søgninger stopper.

Se, hvordan du undgår at blive fulgt af Google

Hvad synes du om Googles indsamling af data? Er det praktisk eller ubehageligt? Del din mening i kommentarfeltet.

Skrevet af

Mikkel William Nielsen

Projektleder
Test & Analyse

Comments

ja, jeg synes heller ikke det er i orden at websites bruger Google Analytics og tror at det kun er dem selv der skal gemme data, som man kan se i Google Analytics script ryger det lige i Googles database som igen bliver solgt til 3 part.Bare ikke i orden :-(
Du skal lede længe efter en Browser der ikke siver data til Google, facebook, microsoft osv.
Jeg bruger helst ikke Firefox, Opera, IEexplorer og slet ikke Chrome, når det er gratis, skal de jo tjene penge på en eller anden måde. Google søgemaskine prøver jeg også at undgå, jeg kan anbefale at søge på nettet efter browser og søgemaskine der kan bruges, det findes nu, men ikke helt så godt, men så kan du overveje at have en VPN forbindelse,. App's på smartphones skal man også holde øje med om hvilke tilladelser de gerne vil have, så man skal ikke bare installere blindt, selv operativ systemet sladre også.
Så offline er snart den eneste løsning, men det offentlige er ikke bedre, bare brug vores app til skat, epost, nemid. De kræver også tilladelser/ID. Og at tænk selv bruger Google Analytics og pusher vores data til google server og videre til 3 part er bare helt gak.Jeg giver her på siden samtykke til opbevaring på tænks side og så pludselig til EU/EØS!!! TVANG...
Det er ejer der gemmer data og ingen andre, alt det fis med at de vil gøre vores bruger oplevelser bedre er det rene sludre, det kan de slet ikke udtale sig om :-((

Hej Jonas,
Tak for din kommentar og dit spørgsmål og indledningsvist, vil jeg lige fortælle, at vi har slettet dit link til din arbejdsgiver. Det er lige en anelse for kommercielt til vores retningslinjer ;-).
Men jeg vil gerne svare på dit spørgsmål og det er klart, at der findes andre systemer. Det er rigtig godt. Vi har kigget på flere af dem, men der er i øjeblikket ikke noget, der helt leverer det, vi har brug for.
Samtidig synes vi også, at det skal være muligt at bruge systemer også Googles uden, at de gemmer data længere end, det er nødvendigt.
/Anne-Katrine, webchef

 

Det virker underligt, at I ikke benytter et andet system end Google Analytics (til at overvåge jeres besøgende på sitet) og at I derved bedrager til problematikken. Der findes en række andre systemer, I kunne benytte, hvor I slipper for at dele information med Google.

Disclaimer: Jeg arbejder piwik-eksperten

Din kommentar