Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Derfor elsker vi smagen af E-numre

Naturlig mad smager bedst. Eller gør det? Vores smagstest viser nemlig, at mange foretrækker mad med E-numre og kunstige smagsstoffer – Christian Dehlholm er ph.d. i sensorik – og her fortæller han, hvorfor det er sådan.
Af Line Knutsson
25. Juni 2015
Foto: iStock

Fløde og vanilje bliver fejet af banen

Kunstig mad vil vi ikke have – naturlig mad smager bedre. Det fortæller vi i hvert fald os selv og hinanden. Men hvorfor kan vi så nogle gange bedre lide det kunstige end det naturlige?

Det spørgsmål stiller du måske dig selv, når du i en smagstest her hos Forbrugerrådet Tænk ser, at testerne bedre kan lide vaniljeis, der indeholder en masse tilsætningsstoffer, end en simpel is af fløde og naturlig vanilje.

Svaret får du her. Det handler om, hvordan vores sanser fungerer - det videnskabelige område, der også kendes som sensorik.

Sanserne danner din smag

Smagen af mad involverer både din duftesans, smagssans, følesans og smertesans. Tilsammen danner indtrykket fra de fire sanser begrebet ”flavour”. Synssansen og høresansen er også involveret i vores madoplevelse, men falder ikke under ”flavour”-begrebet.

Sanserne kan bruges til rent videnskabeligt at beskrive, hvordan vi smager. Men for os mennesker er konklusionen mere enkel: Kan vi lide det, vi spiser, eller ej?

Når vi smagstester mad, spørger vi derfor som regel enten hvordan det smager, eller, hvor godt det smager – altså om vi kan lide det eller ej.

Smag er tillært

Sukker og fedt kan vi fra naturens hånd godt lide, fordi det dækker vores behov for energi. Men vores smag er en kompliceret tankeproces, der involverer alt, hvad du har lært og oplevet.

Mad som vi kender og kan forholde os til, skal vi ikke "genopdage" med vores sanser. Derfor er det en mere simpel proces at spise noget, vi allerede kender. På den måde knytter vi os gennem livet til smage, og vi finder det behageligt at tilhøre en madkultur med nogenlunde faste rammer.

Konsistensen af mad er vigtig

Konsistensen af mad betyder også noget for, om vi kan lide maden. Vi fornemmer nemlig også maden med følesansen.

Forsøg, jeg tidligere har lavet, viser, at konsistens er for smagen, hvad fundamentet er for et hus. Du lægger ikke mærke til det, men det har fatale konsekvenser, hvis der er noget galt med det.

Hele smagsoplevelsen kan derfor blive ødelagt, hvis der er noget galt med konsistensen af din mad.

Vanilje-is med E-numre smager dejligt

Og hvad betyder den sensoriske teori i forhold til den test af vanilje-is, Forbrugerrådet Tænk har lavet i denne måned?

Kunstig smag af vanilje bliver faktisk foretrukket af mange. I hvert fald når de blindsmager isen – det vil sige, at de smager den uden at vide noget om isen.  Det kan hænge sammen med, at vi har spist den kunstige så mange gange, at vi bedre kan lide den kunstige smag vanilje end af den naturlige smag.

Kender vi råvarerne i isen, når vi smager på den, er vores valg ofte anderledes.

Konsistensen betyder også meget for vores oplevelse af isen. Og her spiller tilsætningsstoffer som stabilisatorer, fortykningsmidler og geleringsmidler (også kendt som E-numre) en stor rolle – de anvendes i isen for at gøre konsistensen bedre og få isen til at holde længere.

Is uden E-numre vil de fleste af os gerne spise. Men det kan være sværere at lave fundamentet – altså konsistensen – i isen uden E-numre. Og hvis den helt naturlige is ikke er, som vi ønsker os i konsistensen, vælger vi den anden.

Læs isens deklaration og træf et velsmagende valg

Is kan sagtens laves uden kunstig smag og E-numre – og valget for producenterne står ikke nødvendigvis mellem den gode smag og naturlig is.

I sidste ende er valget altid dit. Producenterne skal skrive på emballagen, hvad de putter i din is. Så check ingredienslisten, hvis du vil have klar besked.

Nyd din is.

Skrevet af

Comments

Hej Christian!

Jeg er migræniker og kan ikke tåle smagsforstærker, gærekstrakt m.m

Venligst

Hans-Walter Rosendahlasmussen
Christiansfeldvej 15
6100 Haderslev

rosendahlasmussen@webspeed.dk

Din kommentar