Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Kaffe med smag af samfundsansvar

Fairtrademærket kaffe hjælper med at sikre kaffebønderne bedre vilkår og retfærdige priser for kaffen. Kommunikationsmedarbejder Helle Koefoed skriver i sit blogindlæg om, hvordan hun ser på kaffebønders rettigheder.
Af Mette Andrea Boesgaard
10. Juli 2014
Blog: Kaffe med smag af samfundsansvar
Foto: Thinkstock

Cafe latte og kaffebondens kamp

Kaffe er mit sorte fix om morgenen, mine café-møder og min belønning efter en lang dag. Kaffe fylder lidt (okay, meget) af min dag – hver dag.

Der kan virke utroligt langt fra min cafe latte med ekstra skum til bonden i Ecuador, der høster kaffebønner, som gjaldt det livet (og det gør det faktisk).

Kæmp på bondens side

I Danmark er vi privilegerede, for her er information sjældent længere end en google-søgning væk.

Sådan er det ikke der, hvor den fattige kaffebonde bor. Han har hverken avis, internet eller fjernsyn, der kan give ham et praj om, hvad hans kaffe skal koste. Derfor bliver han snydt, når mellemhandleren siger, at hans kaffe skal koste 5 kr. kiloet. Den kloge narrer jo den mindre kloge, du ved.

Det må og vil jeg ikke acceptere. Som såkaldt ’ressourcestærk verdensborger’ er det min pligt ikke at acceptere, at grådige mellemhandlere tramper på kaffebønder, der sørger for, at jeg får kaffe i min kop her i lille Danmark.

Fairtrade er mit tak til kaffebonden

Jeg skylder kaffebonden at tænke længere end til mit næste kaffe-fix. Jeg skylder ham at tænke på ham og alle de andre bønder, der er så utroligt sårbare for griske mellemhandlere, der underbetaler bønderne – bare fordi de kan.

Det kan jeg godt. Det koster mig hvad? 10 kr. ekstra at vælge den Fairtrademærkede kaffe? Så det gør jeg. Ikke fordi jeg tror, det redder verden, men fordi jeg tror, at det er bedre end at gøre ingenting.

Kaffen smager jo alligevel ikke godt, hvis jeg ved, at den er høstet af bønder, der knap får mad på bordet.

Men jeg er nysgerrig…

Vælger du Fairtrade-kaffe? Føler du, at det batter, eller tænker du, at det ikke gør den store forskel?

Del dine tanker i kommentarfeltet forneden.

Comments

Jeg vælger altid Fairtrade og er helt enig i, at de 10 kr. ekstra er meget værd for kaffebonden. Faktisk helt enig i dit opslag. :)

Jeg samtykker helt med at verdens forbrug er for stort og jeg prøver selv at stryge det unødvendige og ligegyldige.

ja jeg vælger konsekvent fairtrade når det gælder kaffe og jeg vælger øko, ikke fordi jeg tror kaffen er bedre (det er den måske) men fordi jeg har en ide om at min livsstil skal være til gavn for hele samfundet,
( og det er for mig vigtigt at bonden som dyrker min kaffe ikke bliver forgiftet fordi plantageejeren kan tjene på det )
og som verden ser ud indebærer dette også at jeg forsøger at forbruge så lidt og så intelligent som muligt,
undgå brug og smid væk (produkter af ussel kvalitet som skal skiftes ofte) og undgå overflødige ting,
fremtiden tilhører de nøjsomme og ydmyge, og ikke de grådige som stadig tror at evig vækst er mulig.
skal der være en fremtid skal verdens forbrug falde markant og hurtigt og overflodsforbrug som privatbilismen skal ophøre, derfor er jeg cyklist, til de grådige vil jeg sige, prøv noget nyt TÆNK.

Din kommentar