Sådan finder du lokale madvarer | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan finder du de lokale fødevarer

Gårdbutikker, fødevaremarkeder og fødevarefællesskaber er gode steder at købe lokale fødevarer. Vi har samlet inspiration til dig, der vil opstøve de lokale råvarer i dit nærområde.

Maria Stove Romdal · Foto: iStock · 12. december 2018
Lokale nye kartofler, der lige er gravet op af jorden.

Find din lokale gårdbutik

Gårdbutikker er der mange af rundt omkring i Danmark. Dog er antallet faldet siden 2013, som var rekordår for antal gårdbutikker i Danmark.

Udvalget i dit nærområde kan du få overblik over på flere hjemmesider og via mobilapplikationer.

Vær med i et fødevarefællesskab ‒ samarbejd om råvarerne

Fødevarefællesskaber er ideelle for byboere, der bor langt fra lokale producenter eller forbrugere i provinsen, som gerne vil indgå i et fællesskab med andre i lokalområdet om at indkøbe økologisk, frisk frugt og grøntsager.

Penge og profit er ikke fødevarefællesskabets mål, men derimod at medlemmerne får adgang til sæsonens frugt og grønt ‒ produceret så lokalt og bæredygtigt som muligt. Alt arbejde foregår på frivillig basis. Det betyder, at et medlem i et fødevarefællesskab skal arbejde nogle timer om måneden mod til gengæld at kunne købe frisk frugt og grønt.

Landet over er der lokale fødevarefællesskaber.

Køb lokalt i din fødevarebutik

Supermarkeder har mange steder i landet lokale fødevarer i deres sortiment. I nogle butikker er der satset stort på de lokalt producerede varer – andre har et mindre udvalg.

Køb lokalt på nettet

E-handel gælder også lokale fødevarer. På internettet findes flere gårde og virksomheder, der leverer kasser med friske danske grøntsager, frugt, kød, fisk med mere.

Det kan lyde paradoksalt, men i nogle tilfælde kan det være bedre, at virksomheden står for en organiseret udbringning af lokale fødevarer i stedet for, at vi hver især tager bilen og kører på landet.

Fødevaremarkeder og kulinariske festivaler

Madfestivaler og fødevaremarkeder, hvor udstillere kan præsentere deres varer, kan være en god anledning til at prøve friske råvarer fra forskellige lokale fødevareproducenter.

Fødevaremarkeder bliver nogle steder i landet afholdt én gang om året i en fastlagt weekend. Andre steder er der marked hver uge.