Test af Vitaminpiller til børn - se hvad de indeholder
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Vitaminpiller til børn

Er vitaminpiller til børn nødvendige eller spild af penge? Få svaret i Forbrugerrådet Tænks test af 13 børnevitaminpiller, hvor der ses nærmere på indholdet.

Testet d. 24. september 2021

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Vitaminpiller til børn

Vi har foretaget en deklarationstest af 13 forskellige multivitamin- og mineralpiller til børn. Produkterne indeholder en blanding af vitaminer og mineraler. Ét produkt indeholder kun vitaminer. I testen ser vi på indholdet af vitaminer og mineraler, mærkning og emballage og om vitaminerne indeholder uønskede stoffer.

Vi kan dog ikke anbefale nogen, da Fødevarestyrelsen ikke anbefaler at børn får vitaminpiller. I vores børnevitamin-test får du et overblik over hvor mange vitaminer og mineraler der er i de forskellige børnevitaminer.

Sådan har vi udvalgt børnevitaminpillerne

Børnevitaminpillerne er købt i supermarkeder, Matas, Apoteket, helsekostbutikker og på nettet. Vi har købt et udvalg som dækker bredt og set på både almindelige tyggetabeletter og vitaminpiller, som minder om vingummi.

Ri-værdierne kan forvirre

På vitaminpillerne kan du se indholdet af vitaminer og mineraler. Indholdet bliver sat i forhold til Reference indtaget (RI-værdierne). Du skal være opmærksom på at RI-værdierne er sat i forhold til en voksen person – ikke et barn.

Så hvis vitaminindholdet er 100% i forhold til RI, er det ikke nødvendigvis godt for dit barn.

Mød holdet bag vores vitaminpiller til børn test

Gitte og Mariane er holdet bag vores undersøgelse af vitaminpiller til børn

Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet vitaminpiller til børn

  • Vi har vurderet indholdet af vitaminer og mineraler i forhold til Fødevarestyrelsens vejledende værdier. Værdierne er for det maksimale indhold og den øvre tolerable grænse for indtag af de enkelte næringsstoffer.

  • Mærkning og emballage er en samlet bedømmelse af de informationer, der er på emballagen, og af om glasset er børnesikret.

  • BHT (Butyleret hydroxytoluen) E321 er et antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er tjekket, om produkterne indeholder BHT.

    • Indhold af vitaminer og mineraler 90 %
    • Mærkning og emballage 10 %

    Hvis produktet indeholder BHT trækker det den samlede bedømmelse ned.

Spørgsmål og svar om vitaminpiller til børn

  • Ifølge Fødevarestyrelsen, er det ikke nødvendigt for børn over 2 år at spise vitaminpiller, hvis de spiser en normal varieret kost.

    Der er dog en udtagelse for D-vitamin, som børn har brug for til de er 4 år og derefter i vinterhalvåret.

    Læs mere her: Vitaminpiller til børn - her er anbefalingerne eller på fødevarestyrelsens hjemmeside

  • Ifølge Fødevarestyrelsen, er det ikke nødvendigt at spise vitaminpiller, hvis du spiser en normal varieret kost.

    Der er dog undtagelser for børn, ældre og gravide. Du bør altid tale med din læge hvis du er i tvivl om du får nok vitaminer og mineraler.

  • Hvis du vælger at tage vitaminpiller eller give dit barn vitaminpiller, bør du vælge en pille, hvor indholdet af vitaminer og mineraler ikke overstiger Reference indtaget (RI). Du kan se på deklarationslisten om indholdet er mere end 100% RI.

    RI-værdierne på kosttilskud angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffer du får ved at tage kosttilskuddet. Det er sat i forhold til, hvad en gennemsnitsperson spiser og drikker på en dag. Værdierne er sat til et voksent menneske også selvom produktet er målrettet børn. *

    Nogle vitaminpiller – også børnevitaminpiller indeholder antioxidanten BHT, som muligvis er hormonforstyrrende. I Forbrugerrådet Tænks test af børnevitaminpiller har vi fundet BHT i et produkt. Det mener vi du bør undgå.

    *Kilde: Fødevarestyrelsen