Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

”Få tredobbelt afkast og vent med at betale skat.” Sådan lyder Professionel Børneopsparings slogan. Det er for godt til at være sandt, mener blandt andre Michael Møller, professor ved Institut for Finansiering på CBS.

”Man beder om at blive snydt, hvis man overlader penge til andres forvaltning på den måde. Køb langt hellere børsnoterede aktier til ungerne,” siger han.  

Ud af bankernes jerngreb

Bag Professionel Børneopsparing og borneopsparing.dk står Kenneth Lindskov, der har taget HD første del og en uddannelse i kommunikationspsykologi.

”Professionel Børneopsparing henvender sig til den almindelige forbruger, der vil være uafhængig af bankernes jerngreb,” siger Kenneth Lindskov.

Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet, opfatter selskabets mål som urealistiske.

”Hjemmesiden reklamerer med 8-12 procent i årligt afkast. Det er efter vores opfattelse vildledende markedsføring. Der er intet investeringsaktiv i verden, som giver forventet afkast i det niveau,” siger han.

Ingen garantier

Ifølge Kenneth Lindskov overlader Professionel Børneopsparing investeringen af kundernes penge til børsmæglere, der blandt andet sætter pengene i virksomhedsaktier. Michael Møller stiller spørgsmålstegn ved Kenneth Lindskovs evne til at finde de rigtige børsmæglere.

”Der er ikke nogen som helst grund til at tro, at han er god, og der er ikke nogen mulighed for at finde ud af, om han er god.”

Kenneth Lindskov forklarer dog, at han i mange år har investeret sine egne penge i blandt andet værdipapirer, råvarer og valuta. Han vil ikke afsløre, hvor meget hans kunder i gennemsnit får i afkast, men alene de faste omkostninger løber for den enkelte kunde op i minimum 20.000 kroner, hvis den løber i 18 år.

”Omkostningerne er skyhøje. Jeg har aldrig set noget, der var dyrere. Det er anslået fem gange højere end almindelig investering,” siger Carsten Holdum.

Bedre end bankerne

Men der er ingen usikkerhed hos Kenneth Lindskov.

”Vi kan se, at det her fungerer. Sammenlignet med at du hæver pengene og går ned og spiller på rød og sort, så er det her ’safe banking’. Hvis du lægger pengene under hovedpuden eller opretter en normal børneopsparing hos en gennemsnitlig bank, vil de faktisk tabe værdi på grund af inflationen,” siger Kenneth Lindskov.

Men når I har et højt afkast, så er det vel også, fordi I har en høj risiko?

”Alt andet lige, ja. Sådan er det. Teoretisk set skal man aldrig investere mere, end man har råd til at tabe. Og hvis man ikke kan tåle, at der sker udsving over årene, så skal man ikke købe hos os.”

Af Astrid Lærke Rantorp / Foto Thomas Tolstrup

Forbrugerombudsmanden ind i sagen

Forbrugerombudsmanden har de seneste uger undersøgt firmaet, og Forbrugerrådet har anmeldt firmaet for vildledende markedsføring.

Professionel Børneopsparing er omfattet af loven, og virksomheder, der tilbyder børneopsparinger, er under tilsyn af Finanstilsynet.

Indskyderne er normalt dækket af indskydergarantifonden, men den sikkerhed har man ifølge Forbrugerrådet ikke som kunde af Professionel Børneopsparing.

Om Professionel Børneopsparing

Professionel Børneopsparing er et anpartsselskab, som man køber en anpart i, men kun med begrænset stemmeret.

Selskabet opkræver 27,5 procent i provision af det årlige afkast. Heraf går 25 procent til Professionel Børneopsparing og 2,5 procent til et godt formål som for eksempel Læger uden grænser.

Professionel Børneopsparing reklamerer med 8-12 procent i årligt afkast. Den finansielle sektors samfundsprognoser for afkast på aktier er sat til syv procent.

Ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen blev virksomheden registreret den 1. marts 2011.