Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Tro ikke altid på bankens råd

”Aktiekøb i banken kan være en rigtig dårlig idé, hvis rådet er at købe bankens egne aktier. Specielt når bankerne har ondt i pengetanken, for så bliver de sultne efter ny kapital. Og så er det fristende at overbevise kunderne om, at de skal skyde penge i banken,” siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådet.

Mens de penge man har stående på en bankkonto, er dækket af indskydergarantifonden, hvis banken går konkurs, er der ingen garanti for de penge, man har sat i aktier. Her taber man simpelthen alle pengene, hvis banken går konkurs.

”Derfor er bankaktien en risikabel investering, netop når banken er allermest interesseret i at sælge egne aktier,” forklarer han.

Du kan miste dine penge 

Roskilde Bank-krakket udløste en række sager, så bankerne fik i 2009 forbud mod at lånefinansiere køb af bankens egne aktier. Og siden har bankernes organisation, Finansrådet, henstillet til bankerne, at de ved rådgivning om salg af egne aktier udviser ”særlig agtpågivenhed med hensyn til at vurdere, om eventuelle interessekonflikter kan skade kundernes interesser”.

”Max Banks konkurs i sidste weekend viser, at Finansrådets henstilling til organisationens medlemmer ikke løser problemerne. Her kunne en pensionist fortælle, hvordan han for en måned siden købte aktier i Max Bank efter bankrådgiverens anbefaling. Og nu har han mistet alle pengene,” siger Vagn Jelsøe.

Af Charlotte Friis Eriksen

Forbrugerrådet mener: Pas på bankaktier

Det indgår i regeringsgrundlaget, at regeringen vil forbedre forbrugerbeskyttelsen for bankkunderne, blandt andet gennem en lov om finansiel rådgivning.

Derfor mener Forbrugerrådet , at det bør indgå, at bankrådgivere ikke må anbefale køb af bankens egne aktier. Det vil flytte bevisbyrden for, at det er en god investering fra bankrådgiveren til kunden selv.

Af Vagn Jelsøe, afdelingschef, Forbrugerrådet