Hvert tredje kosmetik- og plejeprodukt indeholder uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hvert tredje kosmetik- og plejeprodukt indeholder problematisk kemi

Tal fra Kemiluppen viser, at flere kosmetik- og plejeprodukter indeholder stoffer, der fx er allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende. Med en ny kampagne opfordrer vi forbrugerne til at tage stilling til bagsiden af produkter.

Foto: PONG · 12. september 2023
kampagne

Når vi smører os med cremer, vasker håret i shampoo og ruller deodorant under armen, er der en risiko for, at vi tilfører vores krop stoffer, der kan have negative effekter for vores sundhed.

Faktisk indeholder ca. hvert tredje kosmetik- og plejeprodukt stoffer, der kan være problematiske for sundheden eller særligt belastende for miljøet.

Det viser en ny opgørelse fra Forbrugerrådet Tænk Kemis app, Kemiluppen, hvor forbrugere kan scanne produkter og få oplyst indholdet af problematiske kemikalier.

16.427 kosmetik- og plejeprodukter i Kemiluppen

  • Appen vurderer produktet som A-, B- eller C-kolbe.
  • Kemiluppen er downloadet 670.000 gange og der laves ca. 11.000 scanninger om dagen.
Hent appen

Derfor lancerer Forbrugerrådet Tænk Kemi en ny kampagne, der sætter fokus på ingredienserne, og som opfordrer forbrugerne til at kigge på bagsiden af deres kosmetik og plejeprodukter.

Formålet er at øge opmærksomheden om indholdet og samtidig hjælpe forbrugerne med at nedsætte mængden af uønsket kemi, som de bliver udsat for.

Når vi smører os i fugtighedscreme, vasker vores hår med shampoo eller fx lægger makeup, er der en risiko for, at vi udsætter os for kemi, der potentielt kan have sundhedsmæssige konsekvenser, som fx livslang allergi eller hormonforstyrrelser. Anja Philip Formand, Forbrugerrådet Tænk

"Vores opgørelse fra Kemiluppen viser, at den uønskede kemi er udbredt i de produkter vi møder i butikkerne. Så når vi smører os i fugtighedscreme, vasker vores hår med shampoo eller fx lægger makeup, er der en risiko for, at vi udsætter os for kemi, der potentielt kan have sundhedsmæssige konsekvenser, som fx livslang allergi eller hormonforstyrrelser", siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge Anja Philip er der ikke en akut sundhedsfare ved at benytte det enkelte produkt med uønsket kemi, men det er den samlede udsættelse fra mange forskellige kilder, som vi bliver udsat for over lang tid, som kan udgøre en risiko.

De hormonforstyrrende stoffer er bl.a. mistænkt for at medvirke til nedsat sædkvalitet, øget forekomst af hormonafhængige kræftformer og for tidlig pubertet hos piger.

 

kemiluppen2023_embed

 

Der findes gode alternativer

Ifølge opgørelsen fra Kemiluppen er knap hvert tredje produkt uden uønsket kemi. Får et produkt A-kolben i Kemiluppen betyder det, at det er uden uønsket kemi.

B-kolben betyder, at det kan indeholde fx parfume. En C-kolbe betyder, at produktet indeholder særligt allergifremkaldende stoffer, potentielt hormonforstyrrende stoffer eller særligt miljøbelastende stoffer som fx PFAS.

"Heldigvis findes der også mange alternativer til de problematiske stoffer og produkter uden hverken allergifremkaldende eller hormonforstyrrende indhold. Derfor vil vi gerne vise forbrugerne, at det faktisk er muligt at undgå de her stoffer, og at de i øvrigt sagtens kan undværes i vores produkter", siger Anja Philip.

Ny kampagne viser bagsiden af kosmetik og pleje

Med den nye kampagne ”Bagsiden først” ønsker Forbrugerrådet Tænk Kemi at gøre forbrugerne mere opmærksomme på indholdet i plejeprodukter, og mere bevidste om risikoen ved gentagen brug af produkter med uønsket kemi, samt hjælpe dem til at træffe et trygt valg uden uønsket kemi.

kampagne
Hvad sker der, når vi vender alle produkter i en butik, så bagsiden ses først?

Kampagnen er lavet i samarbejde med bureauet PONG og kører på vores sociale medier fra den 12. september 2023 og fire uger frem.

Cocktaileffekten af uønsket kemi er problemet

Det er vigtigt at huske, at de enkelte produkter sjældent er farlige i sig selv, men effekten af den samlede udsættelse for uønskede kemiske stoffer kan udgøre en sundhedsrisiko - for eksempel allergi.

Myndighederne fastsætter grænser for, hvornår det enkelte stof anses for at være sikkert i ét produkt, men tager ikke højde for, at du udsættes for uønsket kemi fra mange forskellige produkter. Det kalder vi for cocktaileffekten.

Flere virksomheder viser bagsiden først

22 forskellige virksomheder tager del i kampagnen for at øge fokus på den vigtige bagside.

Det gør de på sociale medier, hvor de gør opmærksomme på den vigtige bagside med ingredienslisten.

Liste af virksomheder

virksomheder_embed

 

 

 

Sådan undgår du uønsket kemi

Bagsiden af produkter fortæller dig, hvad der er i. Men det er de færreste, der kan forstå, hvad der står. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at undgå uønsket kemi.

  • Vælg kosmetik og plejeprodukter med miljø- og allergimærkerne.
  • Vælg produkter uden parfume.
  • Vælg produkter med A-kolben i appen Kemiluppen.
  • Køb ikke dine produkter uden for EU.
  • Vær ekstra opmærksom på bagsiden af produkter, du bruger dagligt.
  • Begræns din samlede udsættelse af uønsket kemi i hverdagen.