Hvilke grillkul skal du vælge - trækul eller grillbriketter?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Vælg de rigtige grillkul

Grillbriketter og trækul er gode til hver deres typer mad. Få svar på, hvilke grillkul du skal vælge, hvis du skal grille pølser eller en stor steg.

Foto: Getty Images · 11. juli 2023
Grillkul hældes på grill.

Grillkul findes i forskellige former, og de er hver især gode til forskellige typer mad.

  • Trækul – der ofte sælges med betegnelsen grillkul – bliver varmere end grillbriketter, men holder ikke på varmen i så lang tid som grillbriketter. Trækul er mindre stykker træ.
  • Grillbriketter holder sig til gengæld varme i længere tid end trækul. Grillbriketter er sammenpresset trækul, men kan også indeholde andet end træ.

Maden afgør, hvilken slags grillkul der er bedst for dig at bruge. Artiklen forklarer, hvad du skal være opmærksom på.

Klimaet kan du også tage med i dine overvejelser, da CO2-udledningen er forskellig afhængig af, hvordan du tænder op.

Trækul: Her skal du vælge det

Trækul egner sig godt til mindre stykker mad, såsom pølser, bøffer, grøntsager eller fisk, der ikke skal grilles i alt for lang tid.

Trækul giver en let røget smag til maden og er velegnet til små stykker mad, fordi de:

  • Er hurtige at tænde
  • Brænder i kort tid
  • Afgiver høj varme

Grillbriketter: Her skal du vælge det

Grillbriketter er bedst, når du griller mad, der skal tilberedes i længere tid. Det kunne være juleanden eller en oksesteg. Briketterne er også gode, hvis du gerne vil holde gang i grillen i lang tid.

Grillbriketter består af sammenpresset trækul, stenkul eller skaller fra kokosnødder. Briketter er velegnet til store stykker mad, fordi de:

  • Brænder i lang tid (briketter holder som hovedregel 4 gange så lang tid på varmen som trækul).
  • Holder en jævn varme.

Indkøb: Dette skal du kigge efter 

Kvalitets-grillkul er kendetegnet ved, at de enten holder en meget høj varme i kort tid eller brænder med jævn varme i lang tid.

Du kan undersøge kvaliteten, uanset om du går efter trækul eller grillbriketter. Mærk på posen efter:

  • Store stykker grillkul. De brænder i længere tid.
  • Smuld i posen. Smuld brænder hurtigt og giver dig mindre for pengene.

Du kan også kigge på indholdsdeklarationen. Se efter:

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Gasgrill: Den mest miljøvenlige

Miljømæssigt er gasgrillen bedre end kulgrillen. En gasgrill udleder mindre CO2 og færre skadelige stoffer.

Gasgrillen brænder heller ikke unødigt, da du kan slukke grillen, når du er færdig med at lave mad.

Sådan kommer du af med asken fra grillkullene

Smid den kolde aske ud i skraldespanden til restaffald. Grillasken kan indeholde tungmetaller, og du skal derfor ikke smide den i naturen.

Pak asken ind i en avis eller pose, som du lukker til, så skraldemanden ikke får askestøv i hovedet, når dit skrald bliver hentet.